>

Секрети випічки здорового хліба

Знаменита тьотя Наташа, яка пече надзвичайно смаічні булочкм

Любов до своєї справи дає неймовірні результати, які можна іноді не просто споглядати, а навіть смакувати. Це підтверджують жителі Саврані, які щодня купують запашну  продукцію місцевого хлібозаводу.

 

 

2

 

 

            Різноманітний асортимент забезпечує успіх

 

Далеко не всі районні центри нашої області можуть похизуватися тим, що у них випікається власний хліб. Багато хлібокомбінатів закрилися через нестачу коштів та недолугий менеджмент. У Саврані ж на місці колишнього автопарку ще 10 років тому відкрилося нове підприємство, яке відразу порадувало надзвичайно смачною випічкою.

— Відкривалося воно з нуля, на той час місцевий хлібозавод занепадав та потребував суттєвих капіталовкладень. В кінцевому підсумку, він збанкрутував. Щось реконструювати було невигідно, тому відкрили нову фірму, — розказує завідуюча із виробництва ТОВ «Савранський хліб» Людмила Лозова.

 

 

Подружжя Лозових

Подружжя Лозових

Зараз територію не впізнати. Від колишньої розрухи не залишилося і сліду. Нещодавно центральна вулиця Саврані прикрасилася новим дитячим майданчиком, яким не розбалувані сільчани. Місце для гри малечі облаштували на території місцевого хлібзаводу. Саме ж підприємство, незважаючи на бізнесові тенденції, у мережу не ввійшло, а працює автономно.

— Виживати нам важко, адже хліб не дає надрентабельності. Власне, це неможливо, бо це продукт соціального вжитку, яким користуються люди різного прошарку, і ціна на нього регламентується законом, — уточнює Людмила Лозова. – Намагаємося триматися на плаву за безлічі навіть дрібних складових. Дбайливо ставимося до устаткування, серйозно підходимо до роботи.  Скажу чесно, не просто в таких умовах працювати, але стараємося врахувати всі нюанси. Знаєте, у нас є такі села, куди ніхто не хоче їхати, бо там живуть п’ятеро  бабусь, всі про них забули. Та водій їде туди, аби забезпечити стареньких. Хочу зауважити — наш директор великий філантроп, який відчуває свою відповідальність перед людьми і робить все заради них.

Щодо секретів успіху, то хоч вони досить прості та потребують немалих зусиль. Спеціалісти підприємства досліджують запити своїх клієнтів, та, виходячи із них, стараються, як-то кажуть, брати всім: і якістю, і правильно розробленими логістичними схемами, і незвичайною специфікою якогось продукту. Так, обрядова продукція, короваї, торти випікаються часто під кожного замовника індивідуально.

 

 

5

 

— Ми навіть більше беремо асортиментом, ніж масовістю. Великим попитом користується наша здоба. Возимо багато булочок в школи. Загалом радіус доставки продукції близько 100 км. Наш хліб смакують в Миколаївській, Кіровоградській та навіть Черкаській областях,  — каже головний інженер підприємства Ігор Лозовий.

«Наташину булочку» полюбляють у чотирьох областях

 

А також зізнаються, що якість продукції дуже залежить від людини, яка її виробляє. Наприклад, у денній зміні Савранського хлібозаводу працює жінка, яку ласкаво всі кличуть тьотя Наташа. То незамінний пекар із золотими руками, яка пече знамениті вже не весь район «наташині булочки». Їх смак ні з чим не переплутаєш, бо жінка із душею ставиться до своєї роботи.

"Наташині булочки! люблять усі

«Наташині булочки» люблять усі

 

Щодо усіляких чудо-рецептів, без яких не обійтися на такому підприємстві, то деякі перейшли ще від бабусь, а деякі довелося купувати. Згідно із тутешньою  технологією хліб виробляється опарним способом, завдяки якому тісто добре викисає та виброджує. Саме цим і беруть – високою якістю продукції. Зазвичай сучасні технології передбачають випікання хліба прискореним методом. Звичайно, такі виробничі затрати менші, тож підприємець лише виграє. В мінусі залишається лише здоров’я людей. Адже борошно повинно дозрівати, насичуватися амінокислотами та ферментами, які надалі перетравлюються в організмі. А все це властиве лише хлібові, виготовленому опарним методом.

 

4

— Ми ж випускаємо нашу продукцію без домішок, без ГМО. Щодня ж ми випікаємо понад 1 тонни хлібобулочних виробів , — говорить завідуюча із виробництва ТОВ «Савранський хліб». – А взагалі я люблю свою роботу, а найбільше людей, спілкування із ними, збори, на яких ми детально обговорюємо проблеми, чому сталась якась ситуація, як же краще випекти, розфасувати.

А ще на підприємстві досить сильно відчувають сезонність. Восени люди отримують свої паї пшениці, перемелюють на борошно та самі випікають хліб. Сім’ї великі, годуватись треба. От сільчани і використовують для цього власні продукти та печі, які стали останнім часом дуже популярними. Купити буханку хліба зараз в селі не завжди можуть, бо дорого. Тому стараються виготовляти його власноруч. Хоча, молодь не перейняла у матерів навичок, досвід швидше від бабусь. З пічкою вони не впораються вже.

 

3

Ось такі нинішні реалії хлібопекарства, які поєднали сучасні винаходи та ще бабусині таємниці випічки смачного здорового хліба.

 

Олеся ОЗАРІНСЬКА

Поделиться статьей в социальных сетях: